Masinile Made in China invadeaza Europa

marți, 3 noiembrie 2009
Sa luam exemplu constructorul Geely. La jumatatea anilor '80 faceau frigidere, dupa aceea s-au apucat sa asambleze motociclete. Intre timp, au vazut ca se invart sume uriase de bani in industria auto, si s-au reorientat pe fabricarea de autoturisme.

La ora actuala sunt disponibile in Romania 3 modele Geely: GK, MK si FC.



GK-ul este o subcompacta si concureaza cu masini ca Chevrolet Aveo, Hyundai Accent, Fiat Albea, si de ce nu, Dacia Logan.
Ca si motorizari, sunt disponibile doua benzinare de 1.3L si 1.5L, care dezvolta 90 respectiv 95cp.
Masina vine cu dotari specifice limuzinelor de clasa medie, amintind aici de tapiseria de piele, insertiile de lemn din interior, etc, pretul de pornire al modelului fiind de 7.391euro, si ajungand pana la 8.234euro pentru echiparea de varf.



MK-ul intra in clasa compactelor, adresandu-se competitorilor precum Skoda Fabia sedan, Chevrolet Lacetti sedan, etc.
Aria de motorizari e destul de saracacioasa, fiind disponibil numai 1.5-ul de 95cp amintit mai sus, la CK.
Cu privire la pachetul de dotari, nu cred ca mai are rost sa spunem ceva. E ceva de genul "extra full", cum obisnuiesc sa zica samsari.
Ca si aspect, interior si exterior, masina este moderna, nimic de reprosat.
Sa trecem si la preturi : de la 9.242euro pana la 10.082euro. La pretul asta iti poti lua un Logan de 1.6, care nu se poate compara cu MK nici la aspect, si nici pe departe la dotari.
Insa MK-ul este o masina la care fiabilitatea ramane inca o necunoscuta, ca si-n cazul celorlalte modele Geely de altfel.



Sa trecem si la FC. O adevarata berlina de clasa medie. Cel mai probabil va concura cu masini precum Chevrolet Epica, Hyundai Sonata, etc.
Un avantaj imens pe care-l va avea FC-ul in fata celor mai sus mentionate, va fi cu siguranta pretul, care este MULT mai mic.
Sedanul vine si cu un motor ceva mai vanos, 1.8L cu 140cp, destul de puternic as zice eu.
Designul exterior pare reusit, cel interior la fel. E o masina destul de moderna...iar pe negru arata foarte bine.
Preturi : 11.756euro - 12.600euro. O masina destul de ieftina, tinand cont ca concurentele au preturi mai mari cu cel putin 50%.

Garantia modelelor de mai sus este : 3 ani sau 100.000km, si 6 ani garantie anticoroziune.
Decent, zic eu.

Ramane sa aflam mai multe detalii, precum rezistenta in timp si problemele intampinate, de la cei care vor achizitiona o masina Geely.
Daca ne gandim mai bine, si cand a aparut Daewoo in Romania, lumea privea cu neincredere masinile produse de ei.
Dar s-au dovedit masini excelente ca si raport pret/calitate/fiabilitate.
Sa speram ca nici Geely nu va dezamagi.
De asemenea asteptam cu interes si testele de impact EuroNcap.

Sursa poze : thetycho.com

2 comentarii:

Tony spunea...

E drept ce ai zis despre Daewoo, dar aia erau coreeni, astia sunt chinezi...sa speram ca va fi bine! Eu nici nu am auzit despre ei pana acum.

VRD spunea...

Adevarat ce zici tu Tony.
Faza e ca la inceputuri, japonezii faceau masini proaste, iar in timp au progresat extrem de mult si acum produc cele mai fiabile masini din lume.
Cu coreenii e la fel, la inceput nu se pricepeau la masini, au colaborat cu marii constructori, au imprumutat tehnologii, iar in prezent, masinile coreene sunt foarte bune.
Chinezii deocamdata sunt la inceput la drum in industria auto. Asa ca nu stiu ce sa zic. Experienta nu se capata peste noapte.
Oricum, vom vedea ce va iesi pana la urma...