Calculatorul tau functioneaza corect ?

marți, 23 septembrie 2014
Un sistem de calcul are in componenta o placa de baza pe care sunt montate un procesor, placute de memorie, si eventual o placa video (daca nu exista una onboard sau se doresc performante grafice marite).
In afara de componentele atasate pe placa de baza, mai e nevoie de o sursa de tensiune si un hard disk. Multe sisteme vin si cu o unitate optica la pachet.

Ce probleme apar in timp :

- Sursa isi poate modifica tensiunile in timp, ceea ce poate duce la instabilitatea sistemului. Cum verificam votajele sursei ?
Cea mai simpla metoda este intrarea in meniul BIOS, unde la majoritatea calculatoarelor moderne, sunt afisate tensiunile prezente pe placa de baza (tensiunea de 3,3v, de 5v, de 12v, tensiunea de alimentarea a placutelor de memorie si a procesorului).

- Supraincalzirea procesorului. Cu timpul pe ventilatorul de racire al procesorului se poate strange o cantitate destul de mare de praf, care in unele cazuri poate bloca ventilatorul. Urmarea este supraincalzirea procesorului si oprirea frecventa a calculatorului dupa numai cateva minute de la pornire.
De asemenea unii virusi sau aplicatii defectuoase pot solicita la maximum procesorul, fapt care duce la supraincalzirea acestuia si rularea foarte greoaie a sistemului de operare precum si a celorlalte aplicatii instalate.
Procesoarele sunt dotate cu senzori de monitorizare a temperaturii acestora. Se poate folosi un program gen SpeedFan pentru a verifica daca procesorul functioneaza la o temperatura corespunzatoare. Fie ca e AMD sau Intel, in mod normal n-ar trebui sa depaseasca 40 de grade celsius in idle si 70 de grade cand e utilizat 100% .

- Fragmentarea hardului. Este o proces absolut normal, care apare la orice tip de hard disk si care are ca consecinta rularea greoaie a sistemului de operare si/sau a aplicatiilor dvs. Se recomanda o defragmentare a hard disk-ului la fiecare cateva luni. Se poate folosi soft-ul sistemului de operare sau un program mai avansat, gen " O&O Defragmentation".

- Sindromul "not a valid win32 application" Acest mesaj apare cand executati o aplicatie corupta. Coruperea fisierelor si aplicatiilor apare ca urmare a infectarii calculatorului dvs cu virusi, cel mai cunoscut fiind "win32 jeefo" sau mai agresivul "trojan". Se recomanda ca, odata cu instalarea sistemului de operare sa fie instalat si un antivirus care sa ruleze in background tot timpul. Eu unul recomand Norton antivirus.

Va continua !

0 comentarii: