Am testat internetul de la Orange

joi, 24 februarie 2011
Am facut o vizita unui Orange Shop din Bucuresti, de unde mi-am procurat un modem ZTE capabil de viteze de peste 7Mb/s impreuna cu un abonament de 10 euro cu optiunea Cost control (reducerea vitezei de download de pana la 128kbps dupa depasirea limitei de 1.5Gb, in cazul abonamentului ales de mine).
- Unde stai? m-a intrebat agentul de vanzari Orange.
- La 20 km de Bucuresti, raspund eu.
- Aha... pai iti dai seama ca la tine n-o sa mearga niciodata cu 7mb/s, dar cu 1-2mb/s tot merge si cred ca e super!
Avand falsa impresie ca baiatu' stie ce spune, m-am linistit. Ajuns acasa, am instalat modemul, am accesat browserul de internet, si surpriza! Am stat vreo 15-20 sec. pana s-a incarcat pagina!
Ma ce o avea?! Am intrat pe DC, si am incercat sa descarc o melodie. In bara de download s-a afisat o viteza de cca. 10kb/s. Deci la viteza asta, poti descarca un film cam intr-o saptamana (poate mai mult). Cu alte cuvinte, se misca oribil.
Il poti folosi doar la messenger, e-mail si cel mult la browsing, daca esti un om destul de rabdator.
De stabilitate nu ma pot plange, nu prea pica conexiunea, dar in ceea ce priveste viteza, e sub orice critica. Semnalul din zona mea este Edge, ceea ce inseamna ca se pot atinge viteze de pana la 220kb/s, total fals in cazul meu.

Ce viteze de transfer de date pot fi atinse? (probabil in vis...)
Orange 3G+ (HSDPA): viteze maxime de până la 7,2 Mbps la primire
şi 1,4 Mbps la trimitere.
Orange 3G: viteze maxime de până la 384 kbps la primire
şi 128 kbps la trimitere.
Orange EDGE: viteze maxime de până la 220 kbps la primire
Orange GPRS: viteze maxime de până la 53,6 kbps la primire
şi 26,8 kbps la trimitere.

Concluzie : abonament costisitor, conexiune relativ stabila, viteza navigare/descarcare foarte slaba (dial-up), limita mica de download in raport cu costul ridicat al abonamentului.
Am inteles ca, in cazul unei receptii 3G/3G+, se comporta satisfacator, dar trebuie verificata zona de acoperire 3G. (In Bucuresti exista cu certitudine).

2 comentarii:

Daniel spunea...

Salutare,
Am si eu un modem ZTE 3G+modem de la Orange si locuiesc a 40 km de Bucuresti si la 10 de Oltenita. Aici e acoperire 3G+ si vreau sa iti spun ca tot oribil se misca porcaria asta. Adica pagina de yahoo mail se deschide (daca se deschide...) cam dupa 2-3 minute. In schimb, download-ul imi merge si cu 3-400 kb/sec, in functie de site.

Nu sunt lamurit insa ce se intampla dupa depasirea celor 2.5 Gb trafic lunar: se taxeaza suplimentar depasirile, ori imi scade viteza?

VRD spunea...

Depinde. Daca ai activat optiunea Cost Control, iti scade viteza la 128kb/s dupa depasirea traficului impus. Daca nu, platesti in plus...