Reteta unui blog de succes

miercuri, 4 noiembrie 2009

Din nou despre bloguri. Despre configurare, personalizare, hosting, administrare, domenii , si tot ce tine de ele.

De ce cream bloguri? Pentru ca ne-am saturat sa consumam file intregi de caiet pentru a ne asterne ideile pe ele, mai ales ca vrem sa parem niste membrii convinsi ai organizatiei “save the planet”, pentru ca e mai easy sa tocim tastatura pe care am invatat sa tastam ultra rapid datorita chating-ului pe messenger. Pentru ca vrem sa avem coltul nostru de internet, accesibil tuturor si pentru a ne pune in pielea unei “vedete” abia lansata pe scena net-ului.

In ziua de azi, blogurile sunt la accesul tuturor. Adio limbaj HTML, CSS, etc. Acum exista platforme easy blogging (blogger, wordpress), setarile sunt la indemana oricui, iar tie iti ramane doar sa scrii orice lucru care iti vine in minte pe moment si sa-l publici. Daca esti genul mai pretentios, preferi probabil o solutie premium, o solutie care te scapa de subdomeniile si url-urile interminabile, care iti ofera un hosting profesional si un uptime cat mai aproape de ravnitul 100%, care te scuteste de erori, probleme si intinderea la maxim a nervilor. Si in cazul acesta exista doua solutii mari si late : Blogging self-managed si serviciu specializat (SaaS).

Primul iti ofera alimentele de baza (hosting, domeniu, etc), tu autorul blogului ramanand sa-ti iei in serios rolul de bucatar si sa pregatesti mancarea ( configurare, instalare platform, tema, si tot ce tine de administrarea unui blog). Serviciul specializat (de exemplu Blogway) iti ofera toate ingredientele, iti pregateste cea mai gustoasa mancare si ocupa si de servirea ei. Tu trebuie doar sa-ti potolesti foamea (setea de scris).

Cartile sunt in mainile tale, tu alegi ce vrei sa faci cu ele. Tu alegi daca vrei sa devi un player respectabil si de valoare in blogosfera romaneasca, sau daca vrei sa te integrezi in turma de oi care se pierde in departare si pe care nimeni nu da 2 bani.

In multi din noi probabil zace un spirit de luptator, gata sa iasa la suprafata si sa rastoarne lumea cu fundul in sus. Tuturor ne plac filmele de genul : Spiderman, Superman, desenele animate cu super eroi si felul in care acestia fac fata oricarei provocari. Cu totii dorim sa facem orice lucru de nota 10, insa, din pacate, vointa nu va compensa celelalte lipsuri si lacune majore care caracterizeaza firea umana.

De fiecare data glasul lipsei de experienta te va bantui si te va vana, asigurandu-se ca nu vei duce misiunea la bun sfarsit. Nu e nici o problema, poti incerca sa te descurci de unul singur, dar ma tem ca sunt sanse infime ca o persoana lipsita de experienta si novice in acest domeniu cum esti tu draga tinere blogger, sa asambleze acest puzzle ca la carte fara ajutor.

De ce sa te chinui si sa pierzi timpul aiurea, cand pestisorul de aur e gata sa-ti indeplineasca dorinta de a avea un blog profesional in adevaratul sens al cuvantului? Spune cuvantul magic, spune Blogway, si nu vei fi dezamagit.

Nu incerca sa inoti de unul singur daca nu stii s-o faci cum trebuie, pentru ca s-ar putea sa te ineci. Lasa-i pe cei de la blogway sa te invete sa faci surfing printre bloguri si sa urci pe podiumul invingatorilor. Pentru ca numai activand alaturi de profesionisti, vei obtine rezultate profesionale!

P.S. Daca traia in aceasta noua era a tehnologiei, probabil si Ion Creanga si-ar fi scris minunatele "Amintiri din copilarie" pe un blog profesional din reteaua Blogway! Da' sa nu mai spui la nimeni, ramane intre noi...

Acest articol este scris pentru concursul SuperBlog, proba nr. 16, organizat de acelasi pcnews.

1 comentarii:

Tony spunea...

Imi plac foarte mult metaforele folosite si ideea cu Ion Creanga! Asa cum ne-ai obisunit pana acum, un articol excelent...